Majurászana - pávaállás és Hamszászana - hattyú póz



Szanszkritül a majúra pávát jelent. Ennek az ászanának pávaállás a neve, mert a farktollát hátrafelé feszítő pávára emlékeztet.

A majúrászana egy kitűnő egyensúlygyakorlat. Belső átéléssel kell a pozitív és a negatív energiák szabályozását alátámasztani. Az elsatnyult altesti-hasűri idegeket regenerálja, a vastagbél renyheségét, általában a bélrenyheséget és a szorulást megszünteti. Az intraabdominális nyomást növelő gyakorlatok közé tartozik, ezért gyógyító hatása a hasűri szervek egészsége szempontjából igen nagy. A majúrászana részlegesen felfüggeszti s az emésztőszervek felé tereli a hasi aorta véráramát. Ennek folytán és a belső hasűri nyomás fokozódása következtében az emésztőszervek egészségesebbé válnak. A hasnyálmirigy gyógyításában játszik nagy szerepet. Megelőzi és gyógyítja a cukorbajt. (Selvarajan Yesudian)

Ez az ászana csodálatosan felfrissíti a test hasi tájékát. A könyökünk által a hasi fő-ütőérre gyakorolt nyomás következtében helyreáll a hasi szervek vérkeringése. Ez javítja az emésztőműködést, gyógyítja a gyomor és a lép megbetegedéseit, és megakadályozza a méreganyagok fegyűlését, ami a helytelen étkezési szokások miatt egyébként bekövetkezhetne. A póz cukorbetegségben szenvedő emberek számára is nagyon jótékony. Ahogy a pávakakas elpusztítja a kígyókat, úgy semmisíti meg ez az ászana a testben lévő mérgeket. A gyakorlat erősíti az alkart, a csuklót és a könyököt is. (Iyengar)

Mindkét tenyerünket helyezzük a földre, és helyezzük a köldököt a könyökeinkre. Így egyensúlyózva ki kell nyújtani a testet, mint egy botot. Ezt majúrászanának nevezik.

Ez az ászana gyorsan elpusztítja az összes betegséget, és megszünteti a hasi rendellenességeket, valamint azokat, amelyek a három dósa zavaraiból erednek, elősegíti a túlzott mennyiségű, meg nem emésztett étel megemésztését, növeli az étvágyat és semlegesíti a leghalálosabb mérget is. (Szvátmaráma)

Hamszászana

A hamsza hattyút jelent. Ez a testtartás nagyon hasonló a majúrászanához, azzal a különbséggel, hogy a kezeket itt másképpen helyezzük el. A majúrászanában a kisujjak érintkeznek, s az ujjak a lábfejek irányába mutatnak, míg a hamszászanában úgy helyezzük el a kezünket, hogy a hüvelykujjak érintik egymást, és az ujjak a fej irányába mutatnak. (Iyengar)

Comments

Popular posts from this blog

Tested, mint lelked temploma

Jóga gyakorlás a pitta testtípus számára